Samen-doen-dag
Vierde Ontmoetings- en samen-doen-dag
In het kader van het Perspectiefproject Staan voor Leven en Dood
Kosten: richtbedrag € 25 per persoon (inclusief lunch)
Meer info: Marien Faasse (
Programma
09.30 Inloop, persoonlijk welkom en muziek
10.00 Opening
10.15 Ontmoetingsoefening ‘De sjaal’, begeleid door Ron Borsboom
10.15 – 10.30 Toelichting bij de oefening
10.30 – 11.15 In groepjes van drie aan de slag (‘aan de sjaal’)
11.15 – 11.45 Ervaringen delen
11.45 Kunst: ‘Jouw kracht ervaren en in de wereld zetten door klank’, begeleid door Vincent de Vries
12.30 Lunchpauze
13.30 Superkorte pitches van de initiatiefnemer met een werkplaats gevolgd door superkorte pitches van andere aanwezige initiatiefnemers
14.00 Werkplaatsen: Parallel (1) Taal en zichtbaarheid onder leiding van Tanja Markies en Marien Faasse, (2) Geestelijke waarnemingen & vermogens onder leiding van Jaap van de Weg en (3) Vrije ruimte
14.00 – 14.10 Opening en aftrap door werkplaatsleider (zelf ook initiatiefnemer)
14.10 – 14.20 Kort ervaren van andere initiatieven rond het thema van de werkplaats
14.20 – 15.00 Samen initiatieven verder brengen
15.00 Afronding en ontmoetingscafé
16.00 Einde
Toelichting bij de ontmoetingsoefening ‘De sjaal’
Onder begeleiding van Ron Borsboom oefenen we met geesteswetenschappelijk onderzoek naar contact. We weten niets van onze onbewuste projecties, hoe zou het zijn als we ons hier wel bewust van worden, de projecties voelen in je lichaam en deze verwoorden aan de ander, en het de ander teruggeven, als de ander dit in liefde en verantwoordelijkheid terugneemt, is dit ontwikkeling van het Ik. Communicatie, wat mensen tussen elkaar hebben is oer definitie waarin veel onbewustheid meespeelt. Als communicatie zuiver is gaan alle zintuigen voor de ander open. En dan hoef je geen eindeloze verhalen te houden, dan kan het zelfs zo zijn dat je bijna zonder woorden de ander begrijpt. Hoop dat we gaan spreken vanuit het hart, want in het hart vertrouwen we de ander.
De oefening ‘De sjaal’ die we gaan doen, komt oorspronkelijk uit de methode Espère, dit betekent hoop. Pionier op dit gebied is Jacques Salomé. Uitvoering: je hebt de sjaal vast en de ander ook. De kunst is: je hebt contact met jezelf en contact met de ander, de ander heeft ook contact met zichzelf. In het hier en nu kan er, op een gelijk niveau, contact zijn. Wat vaak gebeurt, is dat projecties verschijnen: vaak vroegkinderlijke behoeften, die niet vervuld zijn. Vaak trekt de sjaal dan strak of is er juist helemaal geen contact. De oefening is: kan degene waar de projecties naar toegestuurd worden deze voelen en verwoorden en weer teruggeven aan degene die de projecties, vaak onbewust, naar de ander stuurt, waardoor openheid in het contact ontstaat en echte ontmoeting kan plaatsvinden? Het is een experiment: deze zijn ook geslaagd als ze mislukken!
Toelichting bij de kunst ‘Jouw kracht ervaren en in de wereld zetten door klank’
Wij mensen maken spontaan klanken, die uit ons opwellen: Ooooh! Joehoe! Neeeeetoch! Diedeladiedoedeliedoe.. Klanken verbinden ons met ons gevoel en onze wil, ons minder bewuste deel. Dit is ook waar onze kracht zit en wellicht onze onzekerheden. Een ijsberg is maar voor 1/9 zichtbaar. De rest zit onder water. Door klanken proberen we boven water te krijgen, wat boven water wil komen. We exploreren expressief de kracht van verschillende klanken, waarbij ook handen en voeten in beweging komen.
Hier gaan we mee spelen: welke klanken en bewegingen passen bij jou en je initiatief? Wat heb je te brengen? Maar ook: wat heb je nodig? Wat hoop je dat er ontstaat? Vind anderen, die bij jouw klanken passen. Geef er ook kort en krachtig een paar woorden aan. Liefst werkwoorden, activerend. Meerdere vragen kunnen we onszelf stellen en verklanken. Misschien heb jij ook een vraag…
Datgene, wat er boven is komen borrelen, onderzoeken we verder, al dan niet op grote vellen met gekleurd krijt met woord en beeld. Wie weet komt er nog meer boven water... Hopelijk voedt het onze toekomstkracht.
Vincent de Vries gaf workshops expressie aan muziektherapeuten, werkt met helende klanken voor de natuur(wezens), heeft een koor in Driebergen en startte recentelijk de werkgroep (Natuur)wezens in je werk(gebied). Voor deze laatste zijn deelnemers welkom. Info
Toelichting bij de werkplaatsen
Beeld: Gemoedelijke bedrijvigheid met ruimte voor spontaniteit en verrassingen. Werkplaatsen in kleine groepen verspreid over de ruimte. Één in het veld van initiatieven rond taal en zichtbaarheid (geleid door Tanja Markies en Marien Faasse). Één in het veld van initiatieven rond geestelijke waarnemingen en vermogens (geleid door Jaap van de Weg). En één in het vrije veld, de ‘open space’, waar initiatieven passen die niet gerelateerd zijn aan de twee velden, of die spontaan ontstaan.
Warm, fris, intiem, gelijkwaardig – en bovenal in de sfeer van ervaren, meewerken, verder helpen en doen. Waar we door de initiatiefnemer mee worden genomen in de ervaring van het initiatief. En met elkaar even helemaal in het initiatief van de initiatiefnemer stappen, en het verder helpen. Als monniken, minstrelen, ridders en hofnarren. En de engelen die corrigeren, als de echte gangmakers!
Er zijn 3 werkplaatsen van een uur. Als er 30 deelnemers zijn aan de dag heeft elke werkplaats 8-12 deelnemers. Er is één regel voor alle werkplaatsen, wat iets vraagt van de initiatiefnemer die leidend is en voor de deelnemers (die ook initiatiefnemer zijn), en deze is: dat deelnemers de initiatieven kunnen ervaren en beleven en dat zij actief meewerken aan het verder brengen van elkaars initiatief. We gaan zoveel mogelijk vanuit de ervaring met elkaar aan het werk!