Woord, muziek, euritmie
De kunsten die onderwerp zijn van deze sectie zijn alle drie kunsten die zich in de tijd afspelen. Woorden, klanken en gebaren verschijnen tijdelijk in de ruimte, maar leveren geen permanent object op, zoals bij een beeld of schilderij. We kunnen deze kunsten ook de muzische kunsten noemen. In de sectie wordt naar de verbinding gezocht tussen de toekomst van deze kunsten en de antroposofie.
Woord, muziek en euritmie
De kunsten die in deze sectie zijn verenigd, hebben als bijzonderheid dat het alle drie tijdskunsten zijn. Woorden, klanken en gebaren verschijnen tijdelijk in de ruimte, maar leveren geen permanent object op, zoals bij een beeld of schilderij. We kunnen deze kunsten ook de muzische kunsten noemen.
Deze sectie stelt zich als opgave om enerzijds enthousiasme te wekken voor de haar toevertrouwde kunsten, maar ook om tot meer inzicht te komen in het wezen van deze kunsten en onderzoek te stimuleren naar de geesteswetenschappelijke achtergronden ervan. Ook het bevorderen van de kunstzinnige mogelijkheden van deze drie kunsten rekent zij tot haar taak.
De drie kunsten
De muziek spreekt het zielenleven aan en getuigt bovendien van een hoge mate aan ordening, een ordening die harmoniserend kan inwerken op de ziel. Orpheus kon met zijn lier en zijn stem zelfs de wezens van de onderwereld tot rust brengen! Het woord en met name de spreekkunst getuigt van de vormende en bezielende kracht van de scheppende geest, vormend in de werking van de medeklinkers, bezielend in de werking van de klinkers. Ieder woord is eigenlijk een kunstwerk van klanken die berust op wereldkrachten.
De euritmie verbindt zowel het woord als ook de muziek in de beweging en wordt tot zichtbaar spreken en zichtbaar zingen, zodat het innerlijk gehalte van woord en klank tot leven wordt gebracht. Deze etherische wetmatigheden verschijnen hier door het gebaar in de ruimte. Woord, muziek en euritmie hebben hun plaats in verschillende werkgebieden: zowel in het pedagogische en sociale veld, als in het therapeutische. Toch is het steeds de kunst die als uitgangspunt genomen wordt, binnen het eigen werkgebied.
Activiteiten van de sectie
Tot een van de vaste activiteiten van de sectie behoort het organiseren van een studieweekend in september.
De sectie zoekt voortdurend de verbinding tussen de antroposofie en de toekomst van deze kunsten door te werken aan de menskunde, de verschillende werkgebieden en de klassenuren.
De volgende instellingen zijn betrokken bij de euritmie als kunstvorm: Hogeschool Leiden, afdeling dans, de Nederlandse Vereniging van Euritmisten (NVvE), de Vereniging van vrijescholen, de Vrijeschool PABO en de Nederlandse Vereniging voor Euritmie Therapie (NVET). Bij landelijke verenigingsbijeenkomsten worden sectieleden gevraagd om daaraan euritmisch mede vorm te geven.
Met betrekking tot de muziek is al enige jaren een onderzoeksgroep actief. Deze groep staat onder leiding van Jelle van der Schuit. Aldaar is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de twaalfheid van de majeur toonsoorten in samenhang met de dierenriem en in samenhang met de twaalf (dertien als we het octaaf meerekenen) verschillende intervallen.
Leden van de sectiegroep
Voor het woord: Marianne van Asperen en Marjo van der Himst;
Voor de muziek: Jelle van der Schuit en Elisabeth Min;
Voor de euritmie: Irene Pouwelse, Ellen Bähr en Anneke Kraakman.
Opleidingsmogelijkheden in deze kunsten: docent dans/euritmie, docent muziektherapie, spraak- en dramatherapie.
Contact: