Motief 288, december 2024-januari 2025
30 maart 2025
Heel veel mensen in Nederland genieten dagelijks van de vruchten van de antroposofie en maken gebruik van haar gedachten en inspiraties, via bijvoorbeeld de vrijescholen, antroposofische gezondheidszorg, organische architectuur, biologisch-dynamische landbouw. Lang niet alle mensen die de vruchten genieten, zijn zich bewust van de bron daarvan: Rudolf Steiner. Maar wie wás Rudolf Steiner eigenlijk?
Op 30 maart is het honderd jaar geleden dat Rudolf Steiner overleed. In zijn tijd was er weinig ruimte en begrip voor zijn denkbeelden. Er waren geen vrouwenrechten, wereldlijk en kerkelijk gezag hielden het volk klein en onwetend. Sociale chaos en onrust teisterden Europa. Rudolf Steiner stond voor gelijke rechten, vrijheid van geestelijk leven, humaan samenwerken in de economie. Steiner had een kleine groep trouwe vrienden, maar ervoer ook veel onbegrip en verzet, wat hem eenzaam maakte. Nu na honderd jaar kunnen we zien dat hij op vragen van mensen inging en vervolgens op allerlei manieren impulsen gaf die actueel blijken. Steiner beschreef het principe dat het lot zich vormt uit twee stromen. De ene ontspringt aan de drang van de ziel van binnenuit, de andere wordt de mens van buiten door de omstandigheden aangedragen. Rudolf Steiner was een meester in het creatief verweven van zijn sterke eigen impuls met vragen die van buiten kwamen. Dat is levenskunst.
Wie was deze mens die zo authentiek was en tegelijk zoveel inspiratie bracht en brengt? Met biografische schetsen en vooral met veel kunst willen we Rudolf Steiner als levenskunstenaar in het licht zetten. Op dit moment al zijn toneelschrijvers en regisseurs aan het werk, in overleg met dansers en musici en vormgevers, om een theaterstuk voor te bereiden dat op 30 maart haar première zal beleven.
De dag is zeker ook bedoeld voor iedereen die Steiner nog niet zo goed kent, dus zegt het voort! En reserveer alvast de datum 30 maart 2025!
Rik ten Cate
Tekening van Martin Monnickendam, gemaakt tijdens Steiners bezoek aan Nederland in 1921 (Stadsarchief Amsterdam)