Nieuwe website antroposofie.nl online
13 juli, 2023
Internet is een vluchtig medium, maar het maken van een website is absoluut geen vluchtige zaak. In juni 2022 konden we de vernieuwde website van de Antroposofische Vereniging melden, vlak voor de jaarvergadering dat jaar. We schreven daarbij dat de tweede website, antroposofie.nl, nog in ontwikkeling was. Nu, bijna een jaar later en wederom vlak voor de jaarvergadering, kunnen we deze website over Antroposofie in Nederland presenteren. Zoals de verenigingswebsite het afgelopen jaar een aantal kinderziektes heeft doorlopen, zal ook deze website nog wel enkele maanden nodig hebben voordat hij helemaal in de running is.
Tekst: Michel Gastkemper
De verenigingswebsite toont van alles wat direct met de Antroposofische Vereniging heeft te maken. Waarvoor is dan deze tweede website? Voor een antwoord kunnen we een andere vraag stellen: kent de samenleving de antroposofie? Zij kent misschien de vrijescholen en de biologisch-dynamische landbouw, maar wat het gemeenschappelijke daarvan is? Hierbij treedt een probleem op: heeft u wel eens iemand proberen uit te leggen wat antroposofie is? Het vraagt de nodige scholing om een goed begrip van antroposofie te krijgen. Maar wel zijn er initiatieven, organisaties en bedrijven die zich in de samenleving hebben bewezen, waar men zich verbonden voelt met de antroposofie. Daar heeft men een taal gevonden om dat aan de omgeving duidelijk te maken. En dat is heel concreet.
Er zijn genoeg mensen in Nederland die nog nooit van antroposofie hebben gehoord en daar dus geen notie van hebben. Voor hen zijn er zoveel mogelijkheden om op de een of andere manier met antroposofie in aanraking te komen. Welk beeld krijgen zij bij het woord antroposofie? We laten het in feite aan de media over om te vertellen wat dat is, we doen het niet zelf met zo’n groot bereik. Welk beeld willen wijzelf de inwoners van Nederland meegeven van antroposofie? Ieder antroposofisch werkveld doet dat weer op zijn eigen manier. Toegespitst op landbouw, onderwijs, gezondheidszorg, kunst… en dan de specifieke antroposofische benadering van dat gebied.
En ook daar ligt een vraag naar antroposofie, in die diverse antroposofische werkvelden. De medewerkers die worden aangenomen zijn lang niet altijd antroposofisch geschoold, hoe graag men dat ook zou willen. Vaak zijn het mensen die net met antroposofie in aanraking zijn gekomen en hiervoor open staan.
Nu denkt u misschien: mooi, dan is deze website antroposofie.nl er om aan iedereen te laten zien wat antroposofie is, waarmee aan een grote behoefte tegemoet wordt gekomen. Maar zo eenvoudig is het niet, anders was dit al lang gebeurd. Wat we kunnen laten zien is wat er concreet in Nederland is gerealiseerd op antroposofisch gebied en wat daarvan door Nederland wordt herkend en begrepen. Niet particulier van individuen en niet sinds kort, maar wat zich in de loop der jaren heeft bewezen als een stabiele organisatie die voor de samenleving betekenis heeft.
Zie je die bij elkaar en dat zij qua achtergrond blijkbaar met elkaar te maken hebben, dat zij in feite een soort netwerk vormen van door de antroposofie geïnspireerde instellingen, dan kan het idee gaan dagen dat daar een gemeenschappelijke gedachte achter zit. Die gedachte is te groot om in een beeld of in een tekst aan te tonen. We hopen dat het besef van dit netwerk de belangstelling wekt om op zoek doet gaan naar meer, naar wat daarachter steekt.
Op de website antroposofie.nl gebeurt dit concreet door zes werkvelden te presenteren:
1 Opvoeding en onderwijs
2 Zorg en welzijn
3 Landbouw en voeding
4 Kunst en cultuur
5 Economie en samenleving
6 Zingeving en ontwikkeling.
Daarvan wordt het nieuws en de organisaties getoond, net als de opleidingen. Er is een hele verzameling video’s en podcasts, er worden vacatures gemeld. Over antroposofie wordt gesproken en ook Motief van … is van de partij. Maar gaat u vooral zelf kijken en ontdekken wat er allemaal te vinden is. U zult nog verbaasd staan.
En mocht u denken: dat ziet er toch allemaal eenvoudig en simpel uit, dan zijn we in onze opzet geslaagd. Want net als met kunst, of gewoon met teksten: als het aanspreekt alsof het geen moeite kostte, dan ga ik niet vertellen dat we wel twee jaar (met tussenpozen weliswaar, maar niettemin) met de voorbereidingen bezig zijn geweest.
Dit artikel verscheen in Motief 272 van mei 2023