default-header Motief van... Lot Bouwes - AViN - Antroposofische Vereniging in Nederland

Motief van... Lot Bouwes

In gesprek met een diepere laag

Begin dit jaar verscheen een nieuw antroposofisch kindertijdschrift: Slot Sofenstein. Met verhalen, knutsels, recepten en spelletjes richt het blad zich op kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Lot Bouwes (28) is met haar illustraties mede verantwoordelijk voor de warme, speelse sfeer in het blad. Voor haar prenten laat ze zich graag inspireren door traditionele sprookjes.

Tekst: Cisly Burcksen
Beeld: Aline Bouma

“Nadat ik drie boeken had geschreven, kreeg ik een writers block en tekende ik veel, als een soort therapie,” vertelt Lot, die behalve illustrator ook schrijver, dichter en kunstzinnig therapeut is. “Daar zette ik wat van op Instagram en iemand wilde het kopen. Eigenlijk wilde ik dat niet: tekenen was iets voor mezelf, waarbij niets ‘hoefde’. Maar uiteindelijk ging ik toch overstag. Het illustreren voor Slot Sofenstein ontstond ook via social media: een influencer tipte me, waarna ik contact opnam met de redactie.”

Het eerste nummer van dit antroposofische kindertijdschrift verscheen afgelopen januari. Een team van enthousiaste creatievelingen werkte belangeloos mee om dit prachtige tijdschrift in de wereld te zetten. Lot maakte maar liefst vier illustraties en zal in elk nummer haar eigen edelstenenrubriek verzorgen. “Edelstenen zijn iets waar ik kracht uit put. Er was een tijd dat ik mijn werk als therapeut heel zwaar vond, dan nam ik soms een kristal mee van thuis als krachtvoorwerp. In mijn webshop verkoop ik ook setjes met gedichten en kristallen. Ze worden vaak gekocht als cadeau, om bijvoorbeeld iemand een hart onder de riem te steken.”

Woorden van anderen

Voor haar edelstenenrubriek schrijft Lot ook de teksten. Dat is weer iets heel anders dan wat ze doorgaans schrijft: “Ik schrijf gedichten op maat. Voor geliefden, voor kerst, of biografische gedichten, voor uitvaarten bijvoorbeeld. Zo’n uitvaartgedicht moet altijd snel: binnen een dag of een week moet je het af hebben. Nee, daarbij heb ik geen last van een writers block. De woorden waarmee je werkt, krijg je dan van anderen. Ik bied ook sprookjes op maat aan. Dat lijkt me heel leuk om te doen, maar ik ben nog nooit gevraagd er een te schrijven.”

Sprookjesbos

De traditionele sprookjes vormen een grote inspiratiebron voor haar illustratiewerk. Ze hebben een dubbele bodem: in sprookjes vind je niet alleen lieflijkheid, maar ook een lugubere, duistere kant. Er is een verhaallijn, maar ook een achterliggende levensles en de oerbeelden die hun eigen betekenis hebben. “Ik ga graag in gesprek met die andere, diepere laag,” vertelt Lot.

Om extra inspiratie op te doen, brengt ze vaak een bezoek aan de Efteling. “Zoals anderen regelmatig een boswandeling maken, gaan mijn man en ik graag even naar het Sprookjesbos. We hebben een Eftelingabonnement en rijden er in 50 minuten naartoe. Ik ben er al eindeloos vaak geweest, maar je blijft er nieuwe dingen ontdekken. Alles is zo mooi afgewerkt, zo gedetailleerd. In mijn eigen tekeningen verstop ik ook graag details die je pas opvallen als je er vaker naar kijkt.”

Twee werelden

Ook de antroposofie is een inspiratiebron voor Lot, maar wel met de blik naar buiten gericht. “Ik ken de antroposofie vooral van het onderwijs: ik heb de hele vrijeschool doorlopen en daarna de opleiding tot kunstzinnig therapeut gevolgd. Ik waardeer de zachtheid en het liefdevolle van de antroposofie en de vrijeschool.

Maar op de opleiding Kunstzinnige therapie heb ik wel gezien dat antroposofen heel star kunnen zijn in hun idealistische kijk op de wereld. Daar schrok ik van. Er is ook nog een andere kant: je moet ook nog je huur betalen. Mensen moeten ook poepen, heel plat gezegd. Ik ben daarom blij dat ik in Rotterdam woon: hier is iedereen hard en nuchter. Het is fijn en belangrijk om die twee werelden te combineren. Je kunt ook te veel op je wolkje wegzweven.”

Meer informatie over het kindertijdschrift: www.slotsofenstein.nl. Het werk van Lot Bouwes vind je op: www.lotbo.nl.

Dit artikel verscheen in Motief 260 van maart 2022

Bekijk ook het motief van

Motief van… Florian Bonte
Motief van… Jaap van Rijswijk
Motief van… Pauline ten Böhmer
Motief van… Felix de Bont
Motief van... Romy Rockx 
Motief van... Peter Evers
Motief van... Lot Bouwes
Motief van... Eveline Clignett
Motief van Susannah van Asch-Yasuda
Motief van Wouter Modderkolk
Motief van Theo Zimmermann
Motief van Antoon van Hooft
Motief van Gia van den Akker
Motief van Mariska Verhulst
Motief van Yoeri Boschma
Motief van Immanuel Baan
Motief van Myra Ida van der Veen
Motief van Eva van der Weij
Motief van Jurian Manche
Motief van Chiara Tinselboer
Motief van Miranda Teeuwen
Motief van Jos van der Marel
Motief van Marthy Hecker
Motief van Maaike Honig
Motief van Anna van der Want
Motief van Jorrit van Eeten
Motief van Laura Vink
Motief van Jara van Rooij
Motief van Arne Verbrugh en Joris Zee
Motief van Quirine van Trigt
Motief van Bram van den Esker
Motief van Merel Bolding
Motief van Walter van Groningen
Motief van Charlotte van Duijvenboden
Motief van Afke Hennus