Motief van Stefan Breuer
Muziek maken als dagboek
Van Kerstnacht tot Driekoningen 2021-2022 schreef Stefan Breuer (37) elke dag een liedje, telkens gebaseerd op wat hij de voorgaande nacht had gedroomd. Dat resulteerde uiteindelijk in het album 13 Holy Nights, dat hij deze zomer uitbracht met zijn lo-fi indiefolkproject The World of Dust. “Schrijven met de Heilige Nachten als kapstok paste goed bij het evalueren en naar binnen keren dat ik altijd doe in deze tijd van het jaar.”
Tekst: Cisly Burcksen
Beeld: Anneke Nieuwdorp
Stefan was op reis toen hij de eerste opzetjes voor de nummers maakte. Wat hij noteerde over zijn dromen schreef hij direct in het Engels. Die aantekeningen werkte hij uit tot songteksten en met zijn smartphone kon hij snel muzikale ideeën opnemen. Eenmaal thuis liet hij de opzetjes even liggen, want hij was nog bezig met een andere plaat. Pas later werkte hij de nummers verder uit en nam hij alles op in zijn professionele thuisstudio in Bilthoven. Daarbij legde hij zich de restrictie op om alles op te nemen zonder gitaar, wat best een uitdaging is als je bedenkt dat hij zijn I-phonedemo’s juist alleen met zang en gitaar had opgenomen.
Boodschappen uit de nacht
De Heilige Nachten staan erom bekend dat je in deze periode via je dromen inzicht zou kunnen krijgen in je belevenissen van het afgelopen jaar, of dat je een voorspelling voor het komende jaar via je dromen zou kunnen ontvangen.* Vaak blijkt het toch wel moeilijk om dergelijke boodschappen op te pikken, zo heeft ook Stefan ervaren. “Mijn droom van de eerste nacht had een duidelijke boodschap. Het ging over coach en voetballer Ronald Koeman, die twee grote clubs tegelijk coachte. De reden dat dat zo kon, was omdat het volgens zijn ideeën ging en hij niet per se fysiek aanwezig hoefde te zijn. Dit kon ik doortrekken naar mijn eigen leven: om iets te doen of te betekenen voor een ander hoef ik ook niet altijd fysiek aanwezig te zijn,” legt Stefan uit. “Na die nacht werden mijn dromen gauw heel absurd. Dan was het echt zoeken naar de onderliggende lessen. Soms valt iets pas later op z’n plek, maar dat gebeurt ook wel met andere songteksten.”
Al sinds zijn tiende is hij bezig met het schrijven en opnemen van eigen liedjes. “Ik maak muziek vanuit een drang om mezelf te begrijpen en te uiten. Je kunt het zien als een soort dagboek. Als je kunst maakt, zoek je vooral in jezelf. Je keert naar binnen en soms resulteert dat in iets dat voor de wereld is. Als ik muziek uitbreng hoor ik terug dat mensen het mooi vinden, ervan genieten of erdoor ontspannen, maar dat is allemaal op entertainmentniveau. Natuurlijk zou het leuk zijn als luisteraars erdoor geïnspireerd worden en hierdoor bijvoorbeeld ook zelf met de Heilige Nachten aan de slag gaan.”
Vrijeschoolse geluidscollage
Stefan maakte kennis met de antroposofie door de kinderopvang waar hij en zijn vrouw hun dochter naartoe brachten. Inmiddels zitten hun twee kinderen allebei op de vrijeschool. “Het is een fijne ingang naar spiritualiteit, die direct toepasbaar is in je leven en het sloot aan bij hoe ik sowieso al het jaar beleef, en keuzes die we maakten in de opvoeding.” Het beviel goed om met de Heilige Nachten te werken als uitgangspunt voor zijn liedjes en Stefan sluit dan ook niet uit dat hij vaker een antroposofisch thema als inspiratie voor zijn muziek zou kunnen kiezen. ”Op het moment ben ik veel bezig met meditatie, misschien kan ik daar wat mee doen. En het lijkt me leuk om samen met mijn vrouw een elpee te maken met geluiden en liederen van de vrijeschool; als een soort antropologisch onderzoek. We sparen elpees van het label Folkways, Zij hebben ook field recordings uitgebracht van andere volkeren, met bijvoorbeeld Ghanese volksmuziek of opnames van een voodooritueel uit Haïti. Zo’n geluidscollage zouden we ook graag van het vrijeschoolleven maken.”
* www.antroposofieinspireert.nl/artikelen/aan-de-slag-met-de-heilige-nachten/