Motief van Anjay Bansraj
Dienend zijn aan de ontwikkeling van kinderen
Overal in het schoolgebouw kun je hem tegenkomen: ’s ochtends vroeg staat hij bij de ingang, in de loop van de dag wandelt hij een klas binnen om bijvoorbeeld mee te doen met een boetseerles en zelfs op zondagavond komt hij een kijkje nemen bij ouders die in de aula een toneelstuk repeteren. Zo zorgt directeur Anjay Bansraj (45) voor verbinding binnen zijn school. “Ik wil graag dienend zijn in de maatschappij: kinderen een leuke tijd geven, zodat ze stevig de wijde wereld in kunnen gaan. Om dat te bereiken moet je elkaar bijstaan in goede en slechte tijden.”
Tekst: Cisly Burcksen
Beeld: Lotte Beugelsdijk
Na jarenlang werken in het reguliere onderwijs maakte Anjay in 2022 de overstap naar de vrijeschool. Hij ging aan de slag als directeur op de Rudolf Steinerschool in Krimpen aan den IJssel en sinds oktober 2024 is hij directeur van het Leidse Mareland. “Tijdens mijn studie had ik al eens meegelopen op een vrijeschool, maar concludeerde toen dat deze manier van lesgeven niet voor mij was weggelegd. Ik ben gewend houvast te hebben aan een methode, en als het zo allemaal uit jezelf moet komen als leerkracht ... dat werkte niet voor mij,” legt hij uit. “Toch bleef het me trekken. Na zestien jaar ging ik opnieuw eens kijken bij een vrijeschool en toen bleek dat ik mijn beeld moest bijstellen.”
Anjay zag hoe veel vrijescholen nu ook deels met methodes werken, met name voor taal en rekenen. Maar hij zag ook hoe het periodeonderwijs nog altijd vanuit de persoonlijke deskundigheid van de leerkracht wordt ingevuld. Hij realiseerde zich wat een degelijke basis kinderen hiermee krijgen, waarin recht gedaan wordt aan hun eigenheid en levenspad, met inhoudelijk goed onderwijs. Daar werd hij helemaal warm van. “Ik zou nu niet meer terug willen naar het reguliere onderwijs.”
Een oude ziel
Dat hij een achtergrond in het hindoeïsme heeft, is zeker geen nadeel bij zijn overstap. Anjay ziet veel overeenkomsten met de antroposofie, zoals het uitgaan van een vierledig mensbeeld en het leven met de seizoenen. “In het hindoeïsme kennen we het lichtfeest Divali, in de periode dat dit gevierd wordt, staat ook in de antroposofie het licht in de duisternis centraal. En in de lente vieren we het Poederfeest oftewel Phagwa, waarbij we de overwinning van de lente op de winter vieren. Daarbij zie ik parallellen met de lentefeesten van de antroposofie.” Maar de raakvlakken gaan dieper, zo blijkt als Anjay vertelt over het overlijden van zijn dochtertje in 2020.
”Tien jaar lang was ze goed gezond en binnen twee weken verloren we haar aan een hersentumor. Ook het hindoeïsme gaat uit van reïncarnatie en daarom kijk ik er als volgt naar: zij was een oude ziel die opnieuw incarneerde en nog tien jaar nodig had om te leven op aarde. Dat heeft ze bij ons gedaan. Ik kijk naar het positieve: ze heeft ons veel moois gegeven in die tien jaar dat ze bij ons was, en daarna mocht ze naar de hemel. Bovendien blijft ze deel van mijn leven: ik praat nog vaak met haar en voel dat ze nog bij me is. Elke morgen loop ik haar kamer in en wens ik haar goedemorgen.”
Breder bereik
De kinderen op school inspireren hem dagelijks, net als het aangaan van nieuwe uitdagingen. “Ik wil Mareland weer positief op de kaart zetten na een zware en intense periode met veel verloop. Genoeg personeel vinden is altijd een uitdaging. Ik prijs me gelukkig dat wij een sterk team hebben, waarin alle leerkrachten de Vrijeschool Pabo hebben gedaan.”
Over de toekomst van het vrijeschoolonderwijs is Anjay optimistisch: “Er zijn veel veranderingen gaande. Het aandeel vrijescholen in Nederland is relatief groot. Ik denk dat dit onderwijs de komende jaren een prominentere plek zal krijgen. Ook worden vrijeschoolpopulaties steeds meer een afspiegeling van de wijk waarin de school staat. Een steeds bredere groep ouders ontdekt de kracht van deze vorm van onderwijs.”
Dit artikel verscheen in Motief 291 van april 2025